Srovnali jsme tištěnou a elektronickou variantu diáře. Kterou máš radši ty?

Rok 2019 se kvapem blíží a klasické dilema přichází na scénu: musíš se rozhodnout, jaký diář si pořídit. A těch otázek: používat raději klasický papírový, anebo zvolit spíše variantu elektronických kalendářů a plánovačů? Přiznáváme, že za nás vede tištěný. Milujeme jeho nekonečné možnosti i chvíle strávené plánováním. A navíc: vůně tužky, škrábání tuhy po papíře a šustění stránek… I elektronický má ale své výhody. V článku ti proto představíme obě varianty.

„Tak jaký mám vybrat?“

Relevantnce zapsaných informací a možnost editace

Výzkumy ukazují, že když už musíme vzít do ruky tužku a psát rukou, máme tendenci nad zapsaným více přemýšlet. U diáře tím spíš, že přepisováním a škrtáním většinou vznikne pořádný chaos (a pro ty, co si diář hýčkají, je takové škrtnutí úplná noční můra). Informace jsou pak výstižnější a nápady lépe formulované. Elektronická verze zase disponuje možností úprav či zpřesňování. Prostor na detaily je neomezený. Snadno tě ale svede k tomu, že svůj elektronický diář přehltíš úkoly a brzy se v něm ztratíš, případně se ti pohled na ně zprotiví. ???? TIP: Pokud nechceš ztratit přehled o věcech, které tě čekají v budoucnu, vyhraď si v diáři prostor na tzv. future log. Sem si napíšeš úkoly, které potřebuješ udělat, ale zatím na ně nemáš čas nebo se do nich nemůžeš pustit. Uvidíš, že když budeš mít vše na jednom místě, budou se ti jednotlivé týdny lépe plánovat.

...anebo můžeš vyzkoušet i jinou metodu! ????????

Možnost kreativity a vizualizace

Vezmi do ruky barevné fixy a pera, pastelky nebo washi pásky a popusť uzdu své kreativitě! Tištěný diář tě nijak neomezuje – to, co tě napadne, můžeš rovnou realizovat. Spolehneš se na kouzlo vizualizace a uděláš si svou vlastní nástěnku vizí nebo diář ozdobíš svými oblíbenými barvami? Proč ne – papír to jen ocení.

Jen do toho – ale nepřežeň to! ????

Elektronické plánovače už mají své limity. Barvy sice většinou nastavíš taky, některé tě nechají i nahrát fotky, ale na kreslení a washi pásky už je neužije. Získáš tak sice praktický přehled, ale pokud v tobě dřímá kreativní duše, nemusí ti stačit. ???? TIP: V tištěných i elektronických diářích můžeš pro větší přehlednost využít tzv. color codingu, tedy barevného systému.

Uchování vzpomínek

Do kalendáře v mobilu většinou jen házíme úkoly, do tištěného diáře toho ale napíšeme mnohem víc a v širším kontextu. Papírová verze snese i archivaci starých vstupenek nebo vzkazů. I přesto je tu „ale“: schovat si musíš i diáře. Za roky tvého studentského a pracovního života to může být pořádná hromada. I když jsou elektronické varianty méně umělecké, přece jen zabírají pár kilobajtů, zatímco tištěné diáře pár kilo. ???? TIP: Pokud si chceš uchovat vzpomínky o tom, jaký je tvůj život právě teď, nezapomeň si vyplnit zážitek měsíce a úspěch měsíce.

Vliv na tvé zdraví

Taky trávíš celý den koukáním do podsvícené obrazovky telefonu nebo notebooku? Lékaři se shodují, že i pár hodin denně je až moc a že naše oči se potřebují dívat i do dálky a na ne-digitální povrchy. U papíru si tvoje oči odpočinou, zatímco diář v telefonu je spíš unaví.

Haló!?

Časová náročnost a synchronizace

Nebudeme si nic nalhávat, pokud ze svého diáře tvoříš malé umělecké dílo, asi ti to nějakou chvilku denně (týdne) zabere. Oproti elektronickému navíc svůj kalendář jedním kliknutím nepošleš mamince, nenasdílíš HR oddělení nebo nepropojíš s šikovnou aplikací. ???? TIP: Tištěný diář si ale můžeš spojit třeba s deníkem vděčnosti, bucket listem nebo barevným habit trackerem.

Pár slov na závěr

Elektronický diář má rozhodně své místo a chápeme všechny, kdo se ho kvůli praktičnosti rozhodnou používat. Při práci v týmu nebo nutnosti integrace s dalšími programy je nenahraditelný. Pokud jsme tě ale přesvědčili o kouzlu tištěných diářů, nezapomeň omrknout diáře INFINITY na rok 2019, které ti budou šikovným pomocníkem ve studiu i seberozvoji!

... tak za nás všechno! ????

Zpět do obchodu
MOTIVAČNÍ DIÁŘ INFINITY

Pomocník pro tvé nekonečné plány a seberozvoj

Co můžeš udělat dnes, odlož na zítřek. Kdepak, takhle to není. Chceš přestat odkládat činnosti v nedohledno a prohloubit sebedůvěru? Začni žít tak, aby tě každá vteřina naplňovala. Motivuj se, naplánuj – a konej! Buď produktivní, zorganizuj si čas a na nic už nezapomeň.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
DIÁŘE VYTVOŘENÉ S LÁSKOU

Malé tělem, velké duchem

Diáře ve formátu A6 – to je ideální velikost, kterou můžeš mít pořád při sobě. I přes jeho malé rozměry ti bude velkým pomocníkem. Dodá ti motivaci a posune tě ke splnění tvých největších cílů! Na výběr máš ze dvou verzí, a osobitý styl mu dodá ručně šitý obal od chráněné dílny.

O NÁS

Rosteme jak z vody

Máme přes 1 000 pravidelných zákazníků, kteří se rádi vrací.

Pomáháme, kde je potřeba

Ručně šité obaly k diářům pro nás tvoří Chráněná dílna Káča.

Inspirujeme druhé

Na blogu pravidelně vydáváme inspirativní články (nejen) o seberozvoji.

NÁŠ INFINITY PŘÍBĚH
DATOVANÉ DIÁŘE NA ROK 2022 a 2023

Na co se můžeš těšit?

✓ Stránky pro plánování tvých ročních cílů
✓ Měsíční přehled s prostorem pro tvorbu návyků
✓ Týdenní to-do listy pro všechny tvé úkoly

Jsi-li školou povinný, přijde ti vhod diář pro studenty s praktickým plánováním rozvrhu hodin a předmětů. Máš-li po studiu, oceníš diář s deníkem vděčnosti.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
Sleduj nás na instagramu

#diarinfinity