4 časté chyby při plnění cílů, kterým se určitě vyhni

Při cestě za tvými sny je poměrně snadné ocitnout se v kruhu. Možná víš, čeho chceš dosáhnout, ale pořád se ti nějak nedaří se posunout, nebo postrádáš motivaci. Anebo se na putování směrem ke svým cílům teprve vydáš a chceš jít už od začátku správným směrem. Proto jsme se podívali na zoubek nejčastějším chybám a poradíme ti, jak se jim vyhnout.

Chyba první: máš špatně stanovené cíle

Začnu cvičit… pravidelně. Na první pohled je to krásný cíl, má jen jednu vadu: je nedosažitelný. Chybí mu časové ohraničení nebo jasná definice, co se musí stát, abys svůj cíl naplnil. Slovo „pravidelně“ navíc představuje zadní vrátka (pravidelně může být každý den, nebo taky jednou týdně). Lepší variantou je třeba: Příští tři měsíce budu každý druhý den cvičit jógu alespoň čtvrt hodiny denně. Je specifický, takže pro tebe bude snazší takového cíle dosáhnout. Díky přesně stanovené definici hned poznáš, pokud se ti nedaří jej naplňovat. A nemusíš vymýšlet ani aktivity – cíl už je obsahuje. Druhý častý problém při stanovení cílů spočívá v příliš velkých ambicích. Pokud s během teprve začínáš, ale dáš si cíl Za půl roku uběhnu půlmaraton, pravděpodobně ti bude jeho splnění dělat problém. Je pro tebe příliš velký, až abstraktní, navíc nevybízí k žádné činnosti. Lépe ti to půjde s menšími výzvami. Na první měsíc si můžeš říct, že alespoň třikrát týdně vyběhneš. Začni pomalu, nepřežeň to a respektuj své možnosti. Pokud se ti naplňování tohoto cíle bude dařit a začneš si budovat návyk, můžeš si další měsíc stanovit konkrétnější a o trochu větší výzvu: Tento měsíc třikrát týdně uběhnu aspoň 7 kilometrů. Takto pokračuj, až se opravdu dostaneš k tomu půlmaratonu – efektivně a bez stresu.

Chyba druhá: věříš, že k novému začátku potřebuješ motivaci

Máš motivaci zafixovanou jako „pocit, že teď se ti zrovna chce dělat konkrétní činnost“? Pak znáš pouze jednu její část. Motivace leží hlouběji než krátkodobé nálady. Odráží tvé hodnoty a představuje taky hnací sílu, díky níž děláš i věci, které můžou být v rozporu s tvými momentálními pocity. Pocit sice nezávisí jen na naší vůli, ale to, jestli se do něčeho pustíš, ano. Přestaň čekat na motivaci a namísto toho se do činnosti pusť. Uvidíš, že až překonáš počáteční nechuť a něco se ti povede nebo zjistíš, jak tě nová činnost naplňuje, přijde motivace sama. Nenech si utéct příležitosti jen proto, že nemusí být vždycky růžové. ???? TIP: Dlouhodobě s motivací pomáhá vděčnost. Pouhých deset minut denně vede k vyšší produktivitě a většímu množství inspirace. Přečti si náš článek o tom, jak s vděčností pracovat.

Chyba třetí: odkládáš první krok

Vykročit do neznáma je vždycky těžké, a to i v případě, že máš zrovna pocit inspirace. Otevření nových dveří, za kterými může být cokoli, je prostě děsivé. Na novou cestu se ale nemusíš vrhat po hlavě. Není potřeba si vše předem pečlivě promyslet a počkat, až nastane ten správný okamžik. Mnohem lepší je udělat první krůček, jakkoli malý. Obětuj nové činnosti aspoň chvilku, může to být 2–5 minut. Před cvičením se třeba oblékni do sportovního oblečení, připrav si proteinový nápoj a krátce se rozehřej. Uvidíš, že začít nakonec nebylo tak hrozné, což tě v dalším úsilí povzbudí. A navíc – není škoda činnost odložit na zítřek, když už jsi svému cíli věnoval čas i energii dnes?

Chyba čtvrtá: cíle si stačí napsat a dál to půjde samo

Zaznamenat si cíle je skvělý začátek – pokud je budeš mít před očima (ať už jako text nebo vizualizaci), bude ti něco neustále připomínat, čeho chceš dosáhnout. Pouhé zapsání cílů ale nestačí. Je důležité s nimi dále pracovat. Plánovat aktivity tak, aby ke tvým cílům směřovaly, posouvat se a dávat do jejich plnění maximum. A právě k tomu ti pomůže diář, který pracuje právě se sny – jako třeba náš diář INFINITY. Tvoje cíle ti bude neustále připomínat a také bude dokumentovat tvou cestu. Když to budeš chtít vzdát, stačí se podívat, co už máš za sebou. A přece kvůli jednomu špatnému dni nezahodíš všechno předchozí úsilí. A pokud uvidíš prázdné kolonky a bezcílné měsíce, pocítíš nutkání si něco naplánovat a dosáhnout své mety. Zkrátka, vidět vše černé na bílém ti pomůže se neustále posouvat dál.

Jak tedy své sny opravdu plnit?

Základem je uvědomit si, že to sice nebude jednoduché, ale i cesta bude stát za to. Nestyď se, pokud svůj příliš ambiciózní cíl upravíš do menšího nebo rozdrobíš na několik zvládnutelnějších. Stanov si takové cíle, které pro tebe sice budou výzvou, ale zvládneš je. Přestaň se bát prvních kroků. Jsou děsivé, ale pokud se chceš dostat dál, udělat je musíš. Tak nečekej na motivaci nebo pocit, že „teď se mi chce“, nadechni se a vykroč do neznáma. Pokud je pro tebe pomyslné otevření dveří pořád náročné, zkus to s pravidlem 2 minut (odhodlat se a dělat danou činnost aspoň 2 minuty). A nezapomeň, že vizualizace a plánování toho hodně zmůžou. Piš si cíle i kroky, které k nim uděláš. Dokumentuj, jak se ti daří – dodáš si tak sílu to nevzdávat. A neusínej na vavřínech – vždycky je možné se někam dál posunout.

Zpět do obchodu
MOTIVAČNÍ DIÁŘ INFINITY

Pomocník pro tvé nekonečné plány a seberozvoj

Co můžeš udělat dnes, odlož na zítřek. Kdepak, takhle to není. Chceš přestat odkládat činnosti v nedohledno a prohloubit sebedůvěru? Začni žít tak, aby tě každá vteřina naplňovala. Motivuj se, naplánuj – a konej! Buď produktivní, zorganizuj si čas a na nic už nezapomeň.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
DIÁŘE VYTVOŘENÉ S LÁSKOU

Malé tělem, velké duchem

Diáře ve formátu A6 – to je ideální velikost, kterou můžeš mít pořád při sobě. I přes jeho malé rozměry ti bude velkým pomocníkem. Dodá ti motivaci a posune tě ke splnění tvých největších cílů! Na výběr máš ze dvou verzí, a osobitý styl mu dodá ručně šitý obal od chráněné dílny.

O NÁS

Rosteme jak z vody

Máme přes 1 000 pravidelných zákazníků, kteří se rádi vrací.

Pomáháme, kde je potřeba

Ručně šité obaly k diářům pro nás tvoří Chráněná dílna Káča.

Inspirujeme druhé

Na blogu pravidelně vydáváme inspirativní články (nejen) o seberozvoji.

NÁŠ INFINITY PŘÍBĚH
DATOVANÉ DIÁŘE NA ROK 2022 a 2023

Na co se můžeš těšit?

✓ Stránky pro plánování tvých ročních cílů
✓ Měsíční přehled s prostorem pro tvorbu návyků
✓ Týdenní to-do listy pro všechny tvé úkoly

Jsi-li školou povinný, přijde ti vhod diář pro studenty s praktickým plánováním rozvrhu hodin a předmětů. Máš-li po studiu, oceníš diář s deníkem vděčnosti.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
Sleduj nás na instagramu

#diarinfinity