3 pádné důvody, proč se ti s osobní vizí bude lépe žít

Osobní vize je téma, kterým se zabýváme i v našem diáři. Víme totiž, že životem bez vize zkrátka jen tak propluješ – a může to být třeba příjemná plavba na jachtě, kterou si vychutnáváš. Ale pokud tvůj život postrádá vizi, nemá loď žádnou destinaci. Jen tak se potácí na nekonečném moři… a když dostaneš mořskou nemoc, na nekonečné cestě nikam ti moc příjemně nebude. Nehledě na to, že se připravíš o spoustu skvělých věcí, které na tebe ve vysněné destinaci čekají. Podobně funguje i naše cesta životem. Bez jasně stanovené mety jím pouze proplouváme. To může být příjemné, ale bloudění tě po nějaké době unaví a zjistíš, že když víš, kam míříš, je cesta ještě uspokojivější. Jak ale na to?

Je to jen o tobě

Mohlo by se zdát, že to, kde jsi teď, tvou trasu ovlivní. To je ale častý omyl – ovlivní to leda tak dopravní prostředek, tedy způsob, jakým se k finální destinaci propracuješ. Osobní vize ti umožní říci si, kam se chceš dostat, čeho chceš dosáhnout, kam míříš. Měla by zrcadlit tvé poslání, ne názory ostatních ani tvou současnou finanční situaci.

3× „proč si stanovit osobní vizi“

Vize by se dala přirovnat k GPS aplikaci, kterou máš ve svém telefonu. V každém okamžiku a při jakémkoli rozhodnutí ti udává směr, kterým se vyplatí pokračovat. Proč ale takovou „džípíesku“ mít?

1. Dá tvému životu jasný směr, který nedovolí rozptýlení

Vrátíme se na chvíli k metafoře s cestou. Když máš jasnou destinaci, jednoduše k ní míříš. Občas se musíš vyrovnat s nějakou objížďkou, sem tam možná špatně odbočíš, ale dříve nebo později dorazíš tam, kam chceš. Pokud ji nemáš, pravděpodobně budeš chtít poznat všechny možné cesty – ale nikam se přes všechno to zkoumání nedostaneš.

2. Pomůže ti koukat dopředu

Pokud se chceš posunout dál, nepomůže ti neustálé ohlížení se dozadu. Minulost možná byla lepší, nebo naopak příšerná – ale už je navždy pryč. Měj ji na paměti, ale dívej se do budoucnosti. Jasně stanovená vize ti pomůže se těšit na nadcházející dny, ne smutnit po těch minulých.

3. Díky ní zjistíš, kdo vlastně jsi

Jen málo věcí lépe popíše tvé nitro než tvůj životní sen. Pokud jej najdeš, pochopíš i svoje hodnoty a co je pro tebe v životě důležité. Čím lépe se budeš znát, tím efektivněji můžeš mířit ke své ideální budoucnosti.   Chceš o vizích vědět více? Poslechni si povídání od Janky Chudlíkové!

Jak dát své budoucnosti směr

Najít si svou vysněnou metu není těžké. Stačí se jen pořádně zamyslet a být k sobě naprosto upřímný. Vizi je potom vhodné si napsat na papír nebo jakkoli vizualizovat (vytvořit tzv. vision board). Pokud jí máš vtisknout fyzickou podobu, dáš si s jejím vymýšlením větší práci. A když ji uvidíš každý den před očima, bude tě tvoje mysl silněji „hnát“ k jejímu naplnění. Navíc se ti nestane, že se jednoho rána probudíš a zapomeneš vše, co se ti předchozí večer podařilo vymyslet.

1. Polož si vhodné otázky

Otázky by se měly týkat budoucnosti a tvých pocitů z ní. Je vhodné taky zvážit své možnosti a silné stránky, aby se naplňování vize nestalo danajským darem. Ptej se třeba na následující:

  • Jaké jsou mé hodnoty?
  • Podle jakého morálního žebříčku chci žít?
  • Co mě naplňuje, z čeho mám radost?
  • Kdybych dokázal cokoliv, co si umanu, co by to bylo?
  • Jak by měl vypadat můj život, aby byl šťastný a naplněný?
  • Jaké jsou mé silné stránky a co mi naopak nejde?

2. Posbírej odpovědi

Co ti z jednotlivých odpovědí vyplývá? Pospojuj podobné a začni celou mozaiku pomalu skládat. V tuto chvíli už se ti rýsují obrysy tvé vize! Pokud ze svých odpovědí víš, že chceš dělat svět lepším místem, tvou silnou stránkou je empatie a naplňuje tě pomáhání ostatním, asi tušíš, že tvé sny se budou ubírat k práci s lidmi.

3. Stanov si vizi

Nastal čas udělat z mozaiky obraz. Najdi styčný bod mezi odpověďmi, hledej směr, který jich zahrnuje co nejvíce (ideálně všechny). A formuluj jej – dost obecně, aby se do něj vešly tvé hodnoty, ale zároveň natolik úzce, abys k němu mohl směřovat. Jak to může vypadat?

  • Šířit myšlenku o tom, jak důležitá je sebeláska.
  • Stát se uznávanou dětskou psycholožkou, která bude příkladem pro ostatní kolegy.
  • Navštívit co nejvíce zemí světa, napsat o tom knížku a natáčet travelvlog.

Třeba takhle může znít i tvoje vize. Abychom tě inspirovali ještě víc, rozhodli jsme se sdílet s tebou naše plány:

  • Rozdávat radost druhým a inspirovat je na cestě za lepší budoucností.

4. Nezapomeň ji využívat!

Měj svou vizi na paměti (a nejlépe i před očima) co nejčastěji. Mysli na ni, když budeš dělat důležitá i banální rozhodnutí, využívej příležitosti, které tě posunou dále… a naopak odmítej ty, které tě v tvé cestě zbrzdí. A hlavně si věř – dokážeš totiž cokoli, co si usmyslíš!

Zpět do obchodu
MOTIVAČNÍ DIÁŘ INFINITY

Pomocník pro tvé nekonečné plány a seberozvoj

Co můžeš udělat dnes, odlož na zítřek. Kdepak, takhle to není. Chceš přestat odkládat činnosti v nedohledno a prohloubit sebedůvěru? Začni žít tak, aby tě každá vteřina naplňovala. Motivuj se, naplánuj – a konej! Buď produktivní, zorganizuj si čas a na nic už nezapomeň.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
DIÁŘE VYTVOŘENÉ S LÁSKOU

Malé tělem, velké duchem

Diáře ve formátu A6 – to je ideální velikost, kterou můžeš mít pořád při sobě. I přes jeho malé rozměry ti bude velkým pomocníkem. Dodá ti motivaci a posune tě ke splnění tvých největších cílů! Na výběr máš ze dvou verzí, a osobitý styl mu dodá ručně šitý obal od chráněné dílny.

O NÁS

Rosteme jak z vody

Máme přes 1 000 pravidelných zákazníků, kteří se rádi vrací.

Pomáháme, kde je potřeba

Ručně šité obaly k diářům pro nás tvoří Chráněná dílna Káča.

Inspirujeme druhé

Na blogu pravidelně vydáváme inspirativní články (nejen) o seberozvoji.

NÁŠ INFINITY PŘÍBĚH
DATOVANÉ DIÁŘE NA ROK 2022 a 2023

Na co se můžeš těšit?

✓ Stránky pro plánování tvých ročních cílů
✓ Měsíční přehled s prostorem pro tvorbu návyků
✓ Týdenní to-do listy pro všechny tvé úkoly

Jsi-li školou povinný, přijde ti vhod diář pro studenty s praktickým plánováním rozvrhu hodin a předmětů. Máš-li po studiu, oceníš diář s deníkem vděčnosti.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
Sleduj nás na instagramu

#diarinfinity