Proč plánovat a jak se konečně naučit vést si diář?

„Plánování je nejúčinnějším nástrojem k omezení stresu a většímu štěstí.“ To byl závěr, kterým Robert Epstein, psycholog a autor knih o zvládání stresu, zakončil svůj výzkum. Provedl jej v roce 2011 – od té doby se život ještě zrychlil a stresu neustále přibývá. Epsteinova rada je tedy stále aktuálnější. Jak ale ze svého diáře vytěžíš maximum?

3 velké výhody vedení diáře

Kromě minimalizace stresu ve tvém životě má vedení diáře ještě další pozitivní vliv na tvůj život. Například budeš méně zapomínat na schůzky a úkoly – jakmile je jednou zapíšeš, zkrátka to platí. A pokud budeš diář pravidelně kontrolovat, budeš o všem vědět včas. Takže už žádné honění deadlinu na poslední chvíli. Diářování také rozproudí tvou kreativitu. Je jedno, jestli si budeš ke každému dni lepit samolepku, nakreslíš si smajlíka nebo si svůj diář vyzdobíš. Pokud se dáš do kreativního tvoření, uvidíš, že ti pak další kreativní úkoly půjdou od ruky úplně samy. Aby ne – po takové rozcvičce! Třetím – a podle psychologů naprosto zásadním – benefitem je uvolnění mentální kapacity. Nemusíš všechny úkoly už nosit v hlavě a neustále na ně myslet nebo si vzpomenout ve správnou chvíli. Pokud všechny schůzky, termíny, úkoly a události „vysypeš“ na papír, uvolní se ti spousta místa, které můžeš věnovat něčemu důležitějšímu.

5 tipů, jak si vést diář, aby skutečně fungoval

Můžeš si vést diář a „vést diář“. V prvním případě je z diáře skutečně efektivní pomocník, díky kterému si skvěle zorganizuješ své dny a zvládneš všechny úkoly. V tom druhém tě vedení diáře spíš stojí drahocenný čas. Jak tedy na to, aby ti plánování fungovalo?

1. Vymez si čas na plánování

Urči si, kdy si naplánuješ své další dny a týdny. Bude to tvých relaxačních deset minut před spaním nebo spíš každodenní probrání u ranní kávy? Cílem není nastavit si, že do diáře budeš koukat zásadně jen v intervalu 21:00 až 21:10; spíš si vytvořit rituál z naplánování nadcházejícího dne. V tomto čase si roztřídíš nakupené úkoly, ujasníš si, co tě čeká a do čeho se pustit a určíš si priority. To ti pomůže nestrávit den nad malichernostmi, ale posouvat se dál ke svým cílům. Jestli jsi kreativní, můžeš si diář i zdobit. A pokud vlastníš verzi s deníkem vděčnosti, spoj plánování se zapsáním pozitivních věcí za uplynulý den.

2. Měj diář co nejčastěji při sobě

V průběhu každého dne se spousta věcí změní. Některé úkoly dokončíš, další se na tebe nahrnou a čas od času se i něco přesune. Proto je fajn nosit diář s sebou minimálně do školy, do práce a na schůzky, aby se ti žádná poznámka neztratila. S diářem INFINITY to není problém – je skladný a skoro nic neváží.

3. Nauč se psát jen důležité věci

Cílem diáře není přehltit se úkoly, ale zaměřit se na to skutečně důležité. U každé informace popřemýšlej, jestli si ji skutečně potřebuješ napsat – jestli ji v budoucnu použiješ nebo jde o činnost, do které se plánuješ pustit. Pro uspořádání úkolů podle priorit můžeš využít několik systémů. Můžeš si úkoly označit číslem podle důležitosti nebo je rozdělit – důležité psát do týdenního přehledu a nedůležité jako seznam k poznámkám. ???? TIP: Pokud nevíš, jestli si daný úkol máš zapsat, řiď se podle pravidla dvou minut, se kterým přišel David Allen. Trvá činnost méně než dvě minuty? Tak ji udělej – její psaní a následné odškrtnutí by bylo kontraproduktivní. V opačném případě si ji poznamenej.

4. Buď konkrétní

Místo jmen a heslovitých výkřiků si do týdenního přehledu piš konkrétní fráze, nebo ještě lépe – kroky, které ke splnění úkolů musíš udělat. Místo „cukroví“ třeba „zavolat do cukrárny a objednat dvě kila cukroví“. Místo „seminárka“ radši „domluvit se s Janou na seminárce a udělat svou půlku“. Hesla se hodí spíš do měsíčního přehledu, kde je místa méně.

5. Používej color coding

Modrá znamená práci, fialová školu, zelená je pro pracovní schůzky a červená pro kamarády. Takhle nějak může vypadat systém color codingu, tedy různých barev pro různé úkoly. Nepotřebuješ k tomu vlastně nic extra – stačí ti zvýrazňovače, případně fixy nebo popisovače. Důležité je, aby na tebe už z prvního otevření diáře zářilo, co za úkol nebo událost na tebe čeká. A jak používáš svůj diář INFINITY ty? Pochlub se nám na Instagramu a nezapomeň nás označit: @DIARINFINITY.

Zpět do obchodu
MOTIVAČNÍ DIÁŘ INFINITY

Pomocník pro tvé nekonečné plány a seberozvoj

Co můžeš udělat dnes, odlož na zítřek. Kdepak, takhle to není. Chceš přestat odkládat činnosti v nedohledno a prohloubit sebedůvěru? Začni žít tak, aby tě každá vteřina naplňovala. Motivuj se, naplánuj – a konej! Buď produktivní, zorganizuj si čas a na nic už nezapomeň.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
DIÁŘE VYTVOŘENÉ S LÁSKOU

Malé tělem, velké duchem

Diáře ve formátu A6 – to je ideální velikost, kterou můžeš mít pořád při sobě. I přes jeho malé rozměry ti bude velkým pomocníkem. Dodá ti motivaci a posune tě ke splnění tvých největších cílů! Na výběr máš ze dvou verzí, a osobitý styl mu dodá ručně šitý obal od chráněné dílny.

O NÁS

Rosteme jak z vody

Máme přes 1 000 pravidelných zákazníků, kteří se rádi vrací.

Pomáháme, kde je potřeba

Ručně šité obaly k diářům pro nás tvoří Chráněná dílna Káča.

Inspirujeme druhé

Na blogu pravidelně vydáváme inspirativní články (nejen) o seberozvoji.

NÁŠ INFINITY PŘÍBĚH
DATOVANÉ DIÁŘE NA ROK 2022 a 2023

Na co se můžeš těšit?

✓ Stránky pro plánování tvých ročních cílů
✓ Měsíční přehled s prostorem pro tvorbu návyků
✓ Týdenní to-do listy pro všechny tvé úkoly

Jsi-li školou povinný, přijde ti vhod diář pro studenty s praktickým plánováním rozvrhu hodin a předmětů. Máš-li po studiu, oceníš diář s deníkem vděčnosti.

PROHLÉDNOUT DIÁŘE
Sleduj nás na instagramu

#diarinfinity